Всички градове
Добавен от georgi | Добавено на 19 Dec 2016 12:21

Заклети пътешественици споделят своя опит и ни дават съвет как да направим продължителния полет със самолет по-малко изморителен. Темата е обсъждана на популярния сайт с въпроси и отговори Quora.

Както разказва един от потребителите, след няколко години, в които той се присмивал на притежателите на възглавнички за врата, най-сетне решил да купи такава и за себе си. За дългите прелети икономична класа това е просто незаменима вещ.

Задължително трябва да вземете и наушници с функция за шумопотискане. Тогава почти няма да ви притеснява шумът на двигателите, бърборенето на съседите, плачът на децата и други звуци.

Добре е да имате при себе си достатъчно вода, а най-добре да вземете и високоенергийна закуска – с други думи, да не се надявате на обяда, с който ще ви храни компанията по време на полета. Първо, той може да не ви хареса, и второ, може да ви е малко. Ако имате възможност, най-добре е да хапнете, преди да се качите на борда.

Дрехите трябва да са удобни, но в същото време прилични. Добре е да отчитате, че колкото и горещо да е навън, на височина над 10 000 метра по-скоро ще бъде хладно, затова най-добре да обуете затворени обувки, дреха с дълъг ръкав и панталони (не шорти и не къси поли).

Възпитанието и добрите обноски трябва да ви съпътстват навсякъде – да бъдете учтиви и внимателни към околните, включително към служителите на авиокомпанията, стюардесите и другите пътници. Една обикновена учтива молба може да направи пътуването ви по-приятно.

Постарайте се да не смущавате съседите с резки миризми и звуци. И каквото и да става, избягвайте конфликти и скандали – повечето спорни ситуации може да се решат при спокоен разговор.

Погрижете се за културната си програма. Гледайте филми, сериали, слушайте музика, четете книги. Купете си хубава раница за ръчен багаж и не се скъпете за нея. Изобщо, при възможност, най-добре да не вземате друг багаж освен ръчния. Първо, това ще ви спести време след пристигане (няма да има изтощително чакане на лентата за багажа), и второ, ще спите по-спокойно, като знаете, че всичките ви ценни вещи са при вас, а не се търкалят неизвестно къде и неизвестно как.

Използвайте всеки повод да се раздвижите – разходете се из салона, например за да попитате стюардесата дали не сте пропуснали някоя закуска, докато сте спали; протегнете се, докато стоите на опашка за тоалетната; изпъвайте крака, докато седите. Изобщо възползвайте се от всяка възможност за движение.

Освен това много от съветите включват местата, които да изберете – до пътеката или прозореца. Някои пътешественици са разработили цяла система по избор на места в зависимост от разположението на седалките в салона.

Двата варианта имат както безспорни плюсове, така и минуси, но за продължителни прелети все пак по-добър е изборът на място край пътеката. Това ще ви даде възможност за повече простор, а и няма да се налага да будите съседите, когато ви се наложи да станете.